Yeni Bir Yüzyıl Mı?
Tanık olduğumuz bu yıllarda daha ne olabilir diye düşünüyoruz. Bu olaylardan en çarpıcısı açık ara farkla hayatımızın ortasına kara bulut gibi düşen korona virüs. Bu virüsün etkileri hayatımızda kalıcı değişikliklere neden olduğunu söyleyebilirim. İlk başta bu virüsün sadece fizyolojik etkilerden bahsederken sosyal izolasyonla beraber sosyal hayatımızdaki değişiklikler, hayatımızı tehdit eden gerçek bir tehlikenin varlığı bizi psikolojik olarak da oldukça etkilemeye başladı. Bu virüs hayatımızı birçok alanda etkilemekte.
Covid-19, korona, pandemi, salgın kelimelerini 2020 içinde ilk duymaya başladığımız andan itibaren aslında bir psikolojik değişim ve savaş içindeyiz. İlk zamanlar psikolojik savaştan bir haber sadece olanları takip etmekle kalıyorduk. Zaman geçtikçe bu durumun psikolojik sorunları çıkmaya başladı tabi ki. Bence psikolojik sorunlar hariç her şeye uyum sağlandı. Bu noktada dünyada bir şey fark edildi. Artık her şey ‘’online’’ ortamda olabilir, uzaktan her şey halledilebilir algısı ortaya çıktı. Ben bu düşünceye doğru diyebilirim ama desteklediğim söylenemez. Bu durum iletişimi çok ama çok fazla olumsuz etkilediğini söyleyebilirim. Zaten pandemiden önce de teknolojinin gelişmesiyle iletişimin sağlıklı olmadığını düşünüyordum. Bunun üstüne yüz yüze iletişim yok denecek kadar azaldı. İnsanlar iyice içine kapandı. Bu durumun acısı şu an çıkarıyoruz. Bu olay bize büyük bir dikkat eksikliği olarak döndü. Şu an yüz yüze bir şekilde okulumuza gidiyoruz ve kendimi (kendi adıma konuşuyorum) adapte olmuş hissetmiyorum. Bunun nedenin büyük bir psikolojik sorun olduğunu düşünüyorum. Korona’nın vücudumuza kalıcı hasarlar bırakıyormuş teorilerinin yanına bu kalıcı psikolojik hasarlar da etkilenebilir.
Korona virüsünün ilk çıktığı günleri, ülkemize geldiği zamanı hatırlayalım. Sonra da nasıl korktuğumuzu hatırlayalım. Ne kadar da dikkat ederdik. Gün geçtikçe sıradanlaştı bizim için. Böyle olması iyi mi oldu peki? Tartışılır. İki uç noktanın da sakıncalı olacağını düşünüyorum. Ne çok çok dikkat etmek iyi ne de çok salmak iyi. Bu durumun hemen geçmeyeceği aşikar, ya bu hastalıkla yaşamayı öğreneceğiz ya da öğreneceğiz…
~SUDE OĞUŞ~
No responses yet