Bu yazımızda programlama dillerinin terminolojisinden ziyade daha anlaşılır ve kullanılabilir bilgilere yer vermeye çalışacağım.
Programlamaya oldukça zor bir dil olan Delphi ile başlayan ben kesinlikle bu dili gördüğünüzde kaçmanızı önererek başlamak istiyorum. Pek çok sistemin desteğini geri çektiği çağ öncesinden kalma bu dil matematiksel işlemlerde oldukça başarılıdır. Ancak Python gibi bir dil varken Delphiyi kullanmak oldukça mantıksız olacaktır.
Başlarken yazımızda bahsedeceğimiz dillere değinmek istiyorum.
1- Python
2- C#
3- HTML
4- CSS
5- JavaScript
6- Dart
Elbette daha pek çok yazılım dili mevcut ancak ben farklı alanlarda görev yapabilen ve güncelliğini korumaya devam eden dillerden birer tane seçmeye özen gösterdim.
Python
Pyhton’ın piyasada bu kadar çok kullanılıyor olmasının bana kalırsa en büyük sebeplerinden biri pek çok platformda görev yapabiliyor olmasıdır. Elbette pek çok alanda görev yapabiliyor olması bu alanlarda en başarılı dil olduğu anlamına gelmez.
Python Yapay Zeka ve Makine öğrenimi alanlarında oldukça popülerdir ancak en yaygın kullanımı Web Uygulamaları ve Bilimsel Numerik hesaplamalardır.
Python kullanım alanlarını şu şekilde listeleyebiliriz:
- Bilimsel ve numerik hesaplamalar
- Makine öğrenimi
- Web uygulamaları geliştirme
- Veri madenciliği uygulamaları
- Oyun geliştirme
- Yapay zekâ uygulamaları
- Siber güvenlik
- CAD uygulamaları (bilgisayar destekli grafik tasarım)
- Görselleştirme uygulamaları
- Masaüstü GUI(grafiksel kullanıcı arayüzü)
C#
Microsoft tarafından geliştirilen sunucu ve gömülü sistemleri çalıştırmak için tasarlanmış programlama dilidir. .NET Framework ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiş nesne tabanlı programlama dillerinden birisidir. (Nesne tabanlı programlama nedir sorusu hayli uzun bir konudur bu sebeple bu soruya başka bir yazımızda cevap veririz). C# mevcut bir form üzerinde bulunan nesnelere görevler ve fonksiyonlar atayabildiğimiz oldukça işlevsel bir dildir.
Genellikle masaütsü uygulamalar geliştirmek için kullanılıyor olsa da pek çok platformda güçlü uygulamalar geliştirmeye olanak sağlar.
C# kullanım alanlarını şu şekilde listeleyebiliriz:
- Masaüstü uygulamalar
- Web tabanlı uygulamalar (Web API)
- Oyun geliştirme
- Mobil uygulamalar
HTML
HTML, Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılması şeklinde olan metin işaretleme dilidir. Bu dil Web Developer olmak isteyenlerin başlangıç noktası olarak belirlenebilir. Web sitelerin oluşturulmasında kullanılan bir programlama dilidir, bu dilin çalışabilmesi için chrome, firefox, safari, edge, opera gibi tarayıcılar tarafından derlenmesi gerekmektedir.
HTML kullanım amacı web siteleri için görsel, yazı ve video gibi içeriklerin konumlandırılmasını sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki web site tasarlamak için HTML tek başına yeterli olsa da günümüz trendlerinde böyle bir Web site estetik açıdan tatmin etmeyecektir.
CSS
CSS, Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltması şeklinde olan HTML ve JavaScript’e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir. HTML ve JavaScript gibi, internet sayfalarının kodlanmasında kullanılan 3 ana teknolojiden biridir.
CSS, bir HTML sayfasının nasıl görüntüleneceğini tarif eder. Bu tarifte başlık, metin, resim, video gibi öğelerin görsel özelliklerinin yanı sıra, sayfa yerleşimi ve bu yerleşimin farklı ekranlarda, cihazlarda,ekran, kağıt ya da diğer ortamlarda nasıl değişeceği bilgisi de bulunur. Yani CSS için estetik kaygının ürünüdür diyebiliriz. Web Developer olmak isteyenlerin 2. uğrak noktası olmalıdır.
JavaScript
JavaScript World Wide Web’in temel teknolojilerinden biridir. JavaScript, geliştiricilerin etkileşimli web sayfaları oluşturmak için kullandığı bir programlama dilidir. 2019 yılında dünya genelinde geliştiricilere uygulanan bir ankette 67.8% oranında en çok kullanılan programlama dili olarak seçilmiştir. JavaScript işlevleri, sosyal medya akışlarını yenilemekten animasyonlar ve etkileşimli haritalar göstermeye kadar, bir web sitesi kullanıcısının deneyimini iyileştirebilir. Terminolojiden bahsetmeden anlatacağız demiştik bu sebeple daha anlaşılır özetlemek gerekirse..
JavaScript , estetik olsun ya da olmasın belirli bir düzenin arka planda yürütülmesi gereken görevlerini üstlenir. Yani ona atanan fonksiyonu bütün içerisinde gerçekleştirerek bizlere sunar. Web Developer olmak isteyenlerin olmazsa olmazı ve 3. uğrak noktası olmalıdır.
JavaScript kullanım alanlarını şu şekilde listeleyebiliriz:
Web Sayfalarına Etkileşimli Davranış Ekleme
Web ve Mobil Uygulamalar Oluşturma
Web Sunucuları Oluşturma ve Sunucu Uygulamaları Geliştirme
Oyun Geliştirme
Dart
Dart, ilk kez Google tarafından 2011 yılında tanıtılan çok maksatlı ve nesne yönelimli, smalltalk tarzını benimsemiş bir programlama dilidir. Bir anlamda çıkış nedeni az kod çok iştir denebilir. Google’ın JavaScript’in yerini almasını düşünerek geliştirdiği Dart, sonraları Ecma International’ın çabalarıyla bir standart haline getirilmiştir.
Şimdilerde Google’ın Flutter SDK’i ile ön plana çıkmaya başlayan Dart’ı kullanarak; web sunucuları, web uygulamaları, native mobil uygulamalar ve IoT geliştirmeleri yapılabilmektedir. Dart’ın geliştirilmesinin en önemli nedenlerinden biri, JavaScript’in Google tarafından yeterli ve “gerçek bir programlama dili” olarak görülmemesiydi. Kısa vadede pek çok geliştirici tarafından sevilen Dart’ın tüm internet tarayıcıları ve platformlar tarafından desteklenmesi planlanıyor.
Google’ın 2018 yılında piyasaya çıkarmış olduğu Flutter’ın da Dart programlama dilinin geleceği üstündeki etkisi oldukça büyük. Flutter SDK’i kullanarak geliştiriciler, tek bir platform üzerinden iOS ve Android için Native mobil uygulamalar ve arayüzler geliştirebilme olanağına sahip oluyor. JavaScript teknolojisini tahtından edeceğine inanmasam da ayrı platformlar için farklı diller öğrenme ihtiyacını ortadan kaldırması nedeniyle, Dart ve Flutter’ın ayrılmaz birer ikili olarak önümüzdeki yıllarda aktif olarak kullanılması kaçınılmaz bir gelecek
No responses yet