Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Nedir?
Herkese tekrardan merhaba! Bu yazımızda GDO’lu besinlerin hem olumlu hem de olumsuz yanlarıdan bahsedeceğiz.
Teknolojinin ilerlemesiyle tarımsal anlamda da büyük değişiklikler meydana geldi. İş yükü insanların üzerinden büyük oranda kalktı. İnsanların ve tarım hasatına kullanılan hayvanların yerine makinaları aldı. Fakat zaman hasat edilen mahsülüler de teknolojinin gelişimi ile büyük değişime uğradı.
Bilim insanlarının aklını belli başlı sorular vardı. Nasıl daha dayanıklı ve daha verimli ürünler elde edebiliriz? Zararlı böceklerden bitkileri nasıl koruyabilir? Bu sorunlar ise çeşitli laboratuar çalışmalarını başlattı. Çözümü ise tohumların genetiklerini değiştirmekti. Böylece günümüzdeki adıyla genetiği değiştirilmiş organizmalar için deneme koyuldular.
GDO Nedir?
GDO, genetik müdahale yöntemleri ile genetik yapısında bitki bakteri virüs vb. herhangi bir başka bir canlıdan alınan gen veya genlerin orijinal gene aktarılması ile elde edilen yeni organizmalardır.
Verimsiz topraklardan en verimli hasatlar elde edebilmek için genetiği değiştirilmiş tohumlar kullanılıyor. Maksimum sayıda ürün hasat etmek için, en güzel şekilde meyve ve sebzeler elde edebilmek için, en güzel tattaki besinleri yiyebilmek için organiklikten tamamen uzaklaşıyoruz. Fakat her markete gittiğimizde yine elmaların en parlak olanını, domateslerin en şekilli olanını satın alıyoruz.
GDO Bizi Nasıl Etkiliyor
Aslında iyi amaçlar hedefleniyor fakat kullanılan yöntemler bizlere faydadan çok zarar sağlıyor. Doğallıktan tamamen uzaklaşıyoruz ve tamamen doğal bileşenlerden oluşan vücudumuza büyük zararlar veriyoruz. Organiklikten tamamiyle uzak bu besinlerin cezbediciliğinin yanında bizim farkında olamadığımız bir çok zararı vardır.
Öncelikle doğal dengeyi bozar. Ekosistemize endüstriyel katmanda büyük bir hasar verir. Üretiminden tüketimine kadarki süreçte doğaya ve biyoçeşitliliğe başlı başına bir zorluktur. Ayrıca insan vücudunda tam parçalamamaktadırlar. Alerjik hastalıkları olan kişiler üzerinde ölümcül etkiler bile gözlemlenebilir.
Hayvan Endüstrisinde GDO
Hayvan endüstrisinde ise tam anlamıyla bir kabus gibidir. Tavuklar yumurtadan çıktıktan itibaren yaklaşık 50 günde olgun hale gelir. Normalde aylarca süren bu süreç kullanılan ilaçlar sayesinde iki aydan kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Bu tavukları tüketen çocuklarda erken ergenlik problemleri ve kısırlık gibi ciddi problemler ortaya çıkar. Bilim tarihinde bunun bir çok örneği vardır. Birkaç nesil sonra insan ırkının sonunun gelmesi gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kalmamız fazlasıyla olası.
GDO’nun Sebep Olduğu Hastalıklar:
Bu organizmalar vücudumuzda kanser gibi ciddi hastalıklara da neden olduğu biliniyor. Kanser sebebiyle ölen insanların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor ve bunun en büyük sebebi genetiği değiştirilmiş organizmalar. Bu organizmalar bizim de genetiğimizi değiştiriyor ve bizi sevdiklerimizden koparıyor.
Yok Olan Tohumlar
Maalesef günümüzde bir çok meyve sebzenin orijinal tohumları yok oldu. Dünyanın dört bir yanında genetiği tamamen değiştirilmiş tohumlar atılıyor. Bu yüzden günümüzde tamamiyle organik beslenmek imkansıza yakın bir hal aldı. Gelecek nesillerimize tatsız, yapay ve laboratuvar ürünü meyveler bırakacağız.
~İLKER PARLAK~
No responses yet